Най-вероятно Терзиев планира там да разположи къща-музей в памет на

...
 
 
Най-вероятно Терзиев планира там да разположи къща-музей в памет на
Коментари Харесай

Скандал! Васил Терзиев посегна и на МВР! Музей на ДС ли ще прави в сградата на “Лъвов мост”?

 

 

Най-вероятно Терзиев възнамерява там да разположи къща-музей в памет на мракобесната Държавна сигурност, където е “работила ” половината му рода, и по този начин да възвеличи доносниците и екзекуторите от националния съд, унищожили стотици човешки ориси.

 

Потресени от цинизма на Терзиев, с редакцията ни се свързаха десетки софиянци с цел да споделят, че претендентът на “добрите сили ” не инцидентно е хвърлил око на емблематичното здание, защото историята на рода му е тясно обвързвана с мракобесното, агентурно завещание.

 

 

Любопитен факт е, че след 9-ти септември 1944 година, постройката е била нещо като разпределителна гара на задържани, описвани и изпращани да бъдат разстрелвани, както и избивани от националния съд, а също и за изпращане в лагерите.

Поради тази нейна функционалност постройката е показана като “център за осъществяване на гнет и издевателства ”.

 

В по-ранната си история актуалната дирекция на Министерство на вътрешните работи е издигната от комунистите да бъде “Народен дом ”.

 

 

Открит е на 17 ноември 1913 година на площад „ Лъвов мост “ със средства, набрани от продажбата на специфични марки, от Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти). В интервала 1913 – 1923 година в нея са се помещавали Централен комитет на БРСДП (т.с.), от 1919 година – на Българска работническа партия (к.), канцелариите на Общ работен синдикален съюз, редакциите на „ Работнически вестник “ и на списание „ Ново време “, партийната печатница и книжарница.

 

На площада пред него са се организирали внушителни манифестации и демонстрации на софийския пролетариат.

 

На 24 май 1921 година Народният дом е опожарен от фашистки групи, което постанова градеж на нова постройка, като се набират нови средства и се провеждат трудови дни. Ръководители на градежа стават проектант М. Вайнщайн и инженер Манол Сакеларов.

 

Издигната е пет етажна постройка – една от най-монументните по това време в столицата.

 

Новият Народен дом е открит тържествено на 27 май 1923 година от кооперация „ Освобождение “. На 9 юни с.г. е осуетено свикването на V конгрес на Българска комунистическа партия от военнофашисткия прелом.

 

В Народния дом се организира историческото съвещания на Централен комитет на Българска комунистическа партия от 5 – 7 август 1923, на което се взема решение за подготовка на работническо-селската власт. През 1924 година постройката е иззета по Закон за задълженията и договорите и е превърната в Дирекция на полицията. В продължение на 20 години в нея са затваряни и изтезавани хиляди антифашисти.

 

След 9 септември 1944 година постройката е предоставена на Народната милиция. Обявена е за монумент на културата.

 

Днес, десетилетия откакто цивилизованият свят и наследниците на хиляди избити от националния съд и Държавна сигурност осъдиха извращенията на комунизма, наследникът на мракобесниците Васил Терзиев се кани да трансформира постройката на “Лъвов мост ” още веднъж в монумент на позора, пишат гневни читатели.

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР